Mangrove

Touch me and I will follow in your afterglow....

Koh lanta har så smått vaknat till liv

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Livet på vår allas lilla ö koh lanta har sakta men säkert växt till sig. Veckovis ökar antalet turister och fler och fler restauranger/barer slår upp portarna. Vädret är för närvarande ostadigt men mestadels vackert. En eller två timmar regn/dag får man kallt räkna med men vad gör det, för det mesta sitter jag ändå i skolbänken under dessa timmar.
Vissa dagar har till och med vågorna dragit sig tillbaka och och solens solkatter har dansat längs den spegelblanka vattenytan. Varje söndag kör jag och mina klasskamrater till nakara resort där man för 100 baht kan hyra badhandduk och en solstol vid poolen.
I veckorna är det plugg som gäller, intensivt arbete och hård diciplin men det ger resultat. Har lärt mig att läsa rätt bra nu. Läraren sa ett ord på thai idag och jag hörde inte riktigt hur det uttalades. Så då skrev hon det med thailändska bokstäver och genast förstog jag :) Vi har fått en historia på thai. Och tanken är att vi ska kunna läsa och skriva den på thai inom en vecka eller två. 
Imorgon ska vi utföra en presentation inför klassen om en kamrat. Vi ska berätta vad denne heter, namn, vikt, längd, yrke, vilken mat dom gillar och vad dom har för veckoschema ( tex, på måndagar tvättar han, på tisdagar går han på restaurang). Ska bli väldigt spännande att se hur det går hehe.

Gjorde prov nr 2 idag och den här ggn kändes det verkligen som om jag förstod det mesta, väntar med spänning på resultatet....

Har gått och fått infektion i njurarna också (mamma du kan vara lugn, upptäckte det tidigt och har redan ätit medicin i två dagar) och nu känner jag mig relativt frisk. Gick aldrig så långt att jag fick feber så infektionen var nog ganska mild.

Nu blir det middag med lisa och pelle, masaman soup.

just det, skaffat hus med två våningar för 14000 baht i månaden. Vi är tre personer som delar så det blir billigt. ligger precis på toppen av klong dao stranden vilket innebär att det är nära och bra till saladan också.

Kan man ställa ett ägg på högkant?

Kategori: Diskutera mera

Min far la upp en kommentar angående höstdagjämning och snart därefter kommenterade alexander dangler genom att tillföra ytterligare lite kuriosa. Han menar att höstdagjämningen bidrar till att man kan ställa ett ägg på högkant. Någon som har testat detta i praktiken eller menar man att det rent teoretiskt skulle kunna utföras? Kanske kan min syster som är no-lärare bidraga med en intressant teori?
Hade såklart testat själv om det inte vore för att denna dag redan inträffat i år.

sms på thai

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

vill bara meddela alla att kag idag har skrivit mitt första sms på thai utan hjälp utifrån :)


tack för alla kommentarer igen, uppskattas verkligen. vill man får man ringa också. men då får ni maila mig och fråga om nr. kramar!

en ny vecka har inletts

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Sitter i min bungalow och har precis lagat gaow pad pak ( fried rise vedgetable).Allt du behöver för denna maträtt är ägg, risk, fisksås, salt, socker/honung, och de grönsaker du gillar. suupergott!

Nu är det vecka nr 2 i skolan och allt rullar på. Läsande börjar lossna och idag bemästrade jag min första mening. Har gått igenom hur man på ett enkelt sätt kan klara av att utläsa de fem olika tonskillnaderna på ord i skrift. Är rädd för att det inte blir så enkelt att förklara på min blogg så jag hoppar över den biten hehe. Men provet förra veckan gick relativt bra även om man märkte att det kräcs MYCKET övning innan man är fullärd.
Igår besökte jag thaicat och för första gången kunde jag samtala lite med dom. De flesta där kan ingen engelska så det har varit svårt förut. Kocken blev så glad att hon kramade om mig och sa, you speak thai now :)

Det har ju varit helg också. Blev en fisketur med klassen på lanta noi. 8 personer tog longtailbåt ut för en heldag på sjön. Mycket fisk och många äventyr. Vi besökte en liiten strand som bara vinns 7 dagar i rad, därefter är den dold av tidvattnet i 7 dagar. Vi satt ankare och gick i land. Tände en brasa och grillade krabba och cooper. Vi satt och småskämtade om att vi kunde göra en film som hette the beach 2. Det vi inte visste var att det nästintill höll på att bli sanning. För efter en halvtimme slog jens en blick mot båten och vad hade hänt...Jo vattnet hade dragit ännulängre ut och båten var strandat. Vi fick eld i baken och alla försökte hjälpas åt att lyfta ut den. För den som inte vet kan jag berätta att en longtailbåt lyfter man inte i en handvändning. Och lerigt var det eftersom sanden vi försökte vada igenom i själva verket var lerig havsbotten som beter sig lite som kvicksand. Så med lera upp till knäna och ett par öl innanför västen försökte vi oss på något slags teamwork. Vi lyckades men det var precis. Annars hade vi fått sova där mitt ute på havet i några nätter och det är iaf inget jag hade velat utsätta mig för då det finns vilda apor och farliga kryp att slåss mot :P
Bow sa att hade det varit 8 thaipeople hade vi aldrig klarat att lyfta den men eftersom utlänningar i regel är större och starkare så gick det  vägen.

nu ska jag sätta mig och göra dagens läxa.
Återkommer med bilder från helgens äventyr inom kort. Må väl!

att hälsa på thai - sawatdee ka/crap

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Att hälsa i thailand innebär många regler. Vem är det du hälsar på, kungen, en äldre herre/dam, någon i din ålder eller ett barn? Finns tre huvudkategorier som jag tagit foto på här nedan.

1. Hälsa på kungen, gå till tempel




2. hälsa på en vuxen person alternativt äldre person än dig själv.





3.hälsa på jämnårig.






4. om du möter en yngre person än dig själv ska du aldrig hälsa först. Den mindreåriga hälsar på dig som i steg 2 sedan svarar du genom att hälsa såhär :






5. och tillsist, hälsa på sin pojvän haha ;)

veckan har gått snabbt

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Så då var det torsdag då. Längesedan jag räknade datum och faktiskt hade gårr på veckodagarna. Känns rätt skönt med lite koll även om den där relaxande semesterkänslan avtar lite. Men i grund och botten är jag en person som vill vara sysselsatt 24/7 så det passar mig bra. Torsdag som sagt och sista läxan före veckoslutprovet skall avklaras. Imorgon är väl tanken att alla bokstäver skall sitta som gjutet. Tvekar inte på att dom sitter nånstans där i bakhuvudet men att plocka fram svaren på ett prov kan nog bli ganska utmanande.
Tänkte ta ett par timmar nu och titta igenom gårdagens lektion på video och därefter göra lite tonövningar.

Idag kom personalen från thaicat tillbaka från  Bangkok (krung thep) och dom hade med sig en hel lastbil med möbler till restaurangen. Ska bli spännande och se om den nya inredningen passar deras stil! Alla var glada att se mig och den lilla flickan jasmine sprang fram till mig och gav mig en stor kram! Hon är så söt lilla jasmine. Bossen tog i hand och hälsade mig välkommen tillbaka till lanta. Är det inte jag somo i själva verket skall hälsa honom välkommen hit igen? Hehe

Köksmästarn sprang fram till mig och sa faa faa ( mitt namn som betyder himmel), you forgot something in boss house but i brought it for you. Tänkte länge efter och ställde mig lite frågandes till vad jag hade lämnat där. Det var en orange scarf som jag köpt för 50 baht hehe. Men för thaländare är allt av värde och det syntes tydligt att han hade sett fram emot att få lämna tillbaka den och visa att just han hade tagit ansvar för den. Fick en känska av att han tänkt på det varje dag i fyra månader ;)

Uppfriskande att alla börjar komma tillbaka. Restauranger öppnas så smått och ön börjar röra på sig. Det bubblar lite i knutarna och högsässongen gör snart sitt intrång. Spännande!!
Träffade även på en kille som heter dean igår. Han har gjort ett halvårs militärtjänst i BKK och anlände på lanta för tre dagar sedan. han är en bra vän och det var extremt skoj att se honom på plats igen. Han sa att jag kunde bada gratisk på blue andamans resort om jag ville. Han jobbar där nu och tyckte att jag inte skulle behöva lägga pengar på att hyra in mig på någon pool.

puss och kram på er och tack för alla roliga kommentarer samt possitiv feedback som ges :D

Drar ett djupt andetag och gör mig påmind om hur vackert thailand är...

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Skymningen faller, det osar mat från vedspisen & syrsorna delar med sig av sin enkla melodi. I en liten by på en liten ö blickar ett dussin människor förväntansfullt bort mot den kokande grytan. Det är ramadan och hungern har sedan tidig morgon gjort sig påmind. Snart är det dags för dagens mål.Det bjuds på kokt ris och en gryta gjord på ko-mage. Här tar man till vara på allt. Jag sätter mig tillsammans med mina vänner i en ring på det hårda trägolvet. En skål och fyra skedar, man gör så i thailand - delar skål helt enkelt. Tar en tugga av den grådaskiga maträtten. Även om det inte ser inbjudande ut så kan det ju ändå låta sig väl smaka. Tio tuggor senare och köttet känns fortfarande som en seg gummibit i min munhåla. Detta till trots slinker köttet ner i min strupe. Ingen smaksensation enligt min mening men vännerna verkar ha en annan åsikt. Det liksom gnisslar en aning från deras munhålor när dom tuggar och jag har svårt att se charmen i det hela.

Tio personer trängs i en bungalow av betong. Veckans höjdpunkt är kommen. Varje torsdag är det stor thaiboxningsmatch på tv och vi alla samlas för att slå vad, förlora pengar och ha en trevlig stund. Ett gäng busiga ungar kommer insmygandes. Barnen här är fortfarande inte vana vid förekomsten av faranger (västerlänningar) och det leder till en hel del fnitter och nyfikna blickar. Jag har förberett mig genom att köpa lite godis. Vinkar dom till mig och det bildas kvickt ett rakt och prydligt led. En och en går dom fram till mig och jag ger dom ett par godisar samt 5 baht var. Dom tackar artigt på ett sedvanligt vis, dvs genom att slå ihop händerna framför ansiktet, buga sig en aning och säga cop cun (tack så mycket). Barnen har plötsligt förvandlats från busiga ungar till väluppfostrade och respektingivande individer. Börjar ana att skolan spelar en stor roll i det hela. Stryk är vanligt förekommande och i en av deras skolböcker står det att läsa " livet är kort, studera mer och lek mindre". En bok för barn!!! Befinner mig inte bara på andra sidan jorden utan med den långa resan kommer även en helt ny kultur och ett helt annat tankesätt.

Det här med tankesätt vill jag gärna belysa lite extra. Min pojkvän är ganska bemötande vad gäller att annamma främmande kulturer, men i ett samtal angående barnuppfostran var han väldigt bestämd. Hans i stort sett enda krav var att vi inte skulle kyssas inför barnen, helst inga kramar heller. Enligt honom är det viktigt att inte visa någon form av kärlek inför mindreåringar då det kan leda till oönkade lustar och för tidig nyfikenhet på vad det motsatta könet har att erbjuda. En chockerande synpunkt som för mig är helt oacceptabel då jag anser att kärlek till varandra och att våga visa sin familj det leder till en trygg uppväxt och en stabil grund att stå på.
Tillbaka till den grå betongklump där vi alla samlats för att titta på thaiboxning. Vuxna och barn är samlade under samma tak, 90 % av alla vuxna röker ciggaretter och dricker gatom (en blandning gjord på speciella blad, hostmedicin och coca cola). Det som är så paradoxalt är det faktum att det är helt acceptabelt att utsätta barn för passiv rökning från spädbarnsålder men helt totalt oacceptabelt att utsätta dom för åsynen av dennes föräldrars kärlek till varandra.
Under ett tag fick det mig att må illa och att vilja lämna landet för att aldrig någonsin komma tillbaka. Men jag är fortfarande här. Varje dag stöter jag på nya hinder, utmaningar och krockar mellan västerländsk och asiatisk kultur. Har fått chansen till en inblick som är få förunnat. Så istället för att fly lever jag vidare i det land som förtrollat mig på så många sätt. Jag har en chans att påverka, utbilda och ifrågasätta. Även jag lär mig. Dag för dag rivs mina ideal upp och jag får chansen att omvärdera mitt sätt att se och tänka.

Sitter i en longtailbåt, vågorna på det grönfärgade vattnet sätter båten i gungning. De gigantiska kalkklipporna får mig att häpna. Det är en solig dag med enstaka marängswizzmoln som guppar runt i skyn. Båten är full med färsk fisk som vi fått på kroken. Drar ett djupt andetag och gör mig påmind om hur vackert thailand är, iaf på ytan....

att gå i skolan på koh lanta

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Hej. Nu är mina första två skoldagar avklarade och man börjar få en helhetsbild av hur utbildningen är utformad och på vilket sätt vi ska lära oss. Mycket titta, lyssna, göra efter, koppla ihop bokstäver med bilder mm. Inget skrivande.
Dagarna går fruktansvärt snabbt nu. Var nästan ett år sedan jag gick efter schema. Skoj är det också! Har länge längtat efter hobby och nu har man liksom fått det på köpet.

Vad har jag nu lärt mig då?
Igår när jag kom hem spelade jag genast in en film om vad vi lärt oss under dagen ( har ju utlovat videobloggning tidigare). Men med mitt vanliga flyt så fick jag såklart inte in filmerna i datorn så ska övertala något duktigt datageni i klassen om hjälp :)

Bokstäver är det vi håller på med nu. Det finns 44 konsonanter, 32 vokaler, fyra ton-markeringar samt lite olika symboler för punkteringar.
Konsonanterna delas in i tre olika grupper, hög-mellan-låg.
Vokalerna delas in i två grupper, kort och lång.
Sen har varje thailändskt ord 5 betydelser beroende på vilken ton man använder.Llåg-mellan-hög-fallande-stigande ton.
Sen finns det säkert hundratals undantag för allt men så långt har vi inte kommit ännu.
Hittills har jag prentat in 30 bokstäver varav 5 av dom är vokaler. Inte så illa på två timmars undervisning i alfabetet va?! Det låter rätt krångligt allt det här men dom har gjort det väldigt logiskt. Ett inplastat kort för varje bokstav. Framsidan är thaisymbolen, på baksidan en symbol, moped som med lite fantasi liknar thaisymbolen. I varje engelskt ord stryker dom under den bokstav som utgör namnet på thailändska. I det här fallet var m understruket och då heter symbolen "ma".
För att kunna utläsa vilken grupp symbolen/konsonanten tillhör har dom valt att demonstrtera grupperna genom stranden-staden-berget vilket motsvarar låg-mellan-hög. Så om du ser ett kort med en moped på stranden så vet man att konsonanten heter ma och tillhör den låga gruppen. Superenkelt va?? haha

oj, glömde ju även nämna att en konsonant heter olika beroende på om den står i början eller slutet av ett ord.


Så 30 bokstäver innanför västen, en hel del nya ord och ett gäng nya vänner. Inte illa för 2 dagar tycker jag!

kraam

fisketur, mitt boende och en väldigt söt hund

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta


bows hemby på lanta noibows hemmabygge på lanta noi :)välkommen till min resort, freedome estate på lanta yai. 13000 baht i månaden under lågsässong och högsässong 24 000 baht per månad

den berömda beautidrinken

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Ikväll blir det nya möten

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Så har dagen kommit då det är dags att äta middag med mina nya klasskamrater. Kl18.00 inleds mötet med vilka jag antar kommer bli mina närmsta vän ner för tillfället. Några kommer passa mig bättre än andra. Har redan pratat med en tjej i telefon idag. Hon bad om råd om boende. Jag sa att lovely lanta nog passade bra i ett par dagar tills hon hittat något passande.

Sitter med hårtoning i håret. Smugglade med ett par förpackningar från sweden hehe. Inget slår H&M:s brownie-toning. 50 spänn och du får en vacker färg. Många frisörer brukar fråga mig vilken salong jag färgat mig på och dom tror aldrig att det är hemmatoning haha. Slantar att spara där ;)

Först lite mat och en eftermiddagslur. Har druckit två beautidrinks också så med skönhetssömn i 30 min och kroppen  boostad med vitaminer kan inget gå fel inför denne kväll....eller? ;)

ändrade visumregler och slut på fullmoonpartys

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

matlagning och vattnets makter

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta


här bor jag på mitt berg :)

här har vattnet försökt slita med sig en utedusch

laga mat i vår lägenhet. jag, bow och hans syster. det blir red curry och till efterrätt green mango med chilisocker



vattnet sveper bort allt i sin väg. Den här synen sträcker sig längs hela longbeach

bilder från senaste veckan

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta



bow tog hem lite vänner

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Helt plötsligt har jag 4 thai i bungen. Dom har kokat en brygd som dom delar på - thai style...Själv dricker jag stor chang och mår bra. Tittar lite extra på min utsikt och inser att det är få förunnat att ha det såhär. vI HAR 40-45 grader, klarblå himmel och vinden fläktar skönt. Varför väljer inte alla att ha det såhär??

koh lanta noi

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Igår var jag rastlös. Så Bow körde mig till hans hemby för lite äkta thai-feeling. Vi hade med oss en påse kakor och en påse godis till dom små barnen i byn. Kan lova att efter några gånger där så plockar barnen verkligen ner den lilla sköld av blyghet som dom tidigare besuttit. Igår ville ALLA barnen leka med mig. Dom bråkade om vem som skulle få sitta i mitt knä, om vem som skulle få hålla min hand och om vems hem som skulle besökas först. Så dom små liven tog mig på en två timmar lång rundvandring i byn så jag fick hälsa på alla deras föräldrar, farmödrar och brödrar. Det är helt obeskrivligt vilken energi dom sprider. Barnen är mellan 2 och 10 år gamla och gör allt för att kommunicera trots att vi inte förstår varandra. Efter rundvandringen gick vi till det lilla hus där bow har sina vänner. Där avnjöt vi en stor måltid bestående av alla havets olika läckerhelter som dom precis varit ute och fiskat upp. Jag är iofs inte direkt ett stort fan av denna typ av mat men om det bjuds är det ofint att tacka nej. Så jag fick bita ihop. Åt mest ris. Hjälpte även barnen att knacka ut köttet från sådär en 100 snäckor som fiskats upp och kokts. Man knackar dom en 50 ggr i golvet setan tar man en pinne och försöker dra ut som små liven. Äckligt men vad gör man inte för barnen ;) Efter det kollade vi alla på thaiboxning på tv enligt sedvanliga traditioner. En riktigt lyckade dag helt enkelt!


Bilder kommer upp här senare men än så länge finns det en del att beskåda på resdagboken.se
sök på peripetin

beauti drink

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

I thailand säljs det drycker i vackert utformade flaskor smyckade med vita orikdeér. Beuti Drink kallar dom den.
finns vad jag har sett två olika, den första innehåller Co enzyme Q10 29mg.  Osötad. och den andra innehåller collagen av något slag. Vet att det är exakt samma ämnen som ansiktskrämer innehåller. Kan det här vara ett vinnande koncept? Kostar 20 baht ( ca 4 kr) och smakar helt underbart. Jag har tänkt vara försökskanin denna gång. en flaska om dagen i två vecko sen får vi se om man blir vacker som en prinsessa.....hade detta varit USA kunde jag ju tjänat kosing på dom för falsk marknadsföring om det inte fungerade. Tror inte riktigt det är lika lätt i thaland.

så var det den där historien o en engelsk tjej

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Bow och jag tog vå motorbike med sidovagn för att utforska full moon view bay resort. Riktigt fiint ställe. Dock inte mycket människor nu under lågsässong. Vi satt oss i strandbaren och tog en stor chang och två glas med is (nam käeng = is). En engelsk tjej var där. Hon var väldigt mån om att få berätta vad som hade hänt för ett par dagar sedan. Hon hade varit ute och svirat på irish bar eller vad den nu heter. Engelsk man som äger den. Så klart var hon riktigt upprörd över att dom kallade det för en irländsk bar då som inte´var irländska. Väldigt noga med det där i england. Men den riktiga historíen handlar om hur den engelska mannen hade försökt flirta med henne hela kvällen. Efter många försök började han närma sig på riktigt. Han försökte såklart få ha sex med henne. Hon sa nej, klart och tydligt.flera ggr till och med. Då blev han som förbytt och kallade på sina vänner. Dom slog henne så hrt att hon knäckte två revben, sedan tog dom stryptag så hon fick stora blåmärken. Efter det slängde dom henne handlöst på en grill och hotade med att sätta fyr. På något vis så undkom hon iaf och ringde polisen som kom och hämtade henne och körde henne till läkare.
Polisen var bra den här gången ( ibland bryr dom sig, ibland inte) så dom har sett till att stänga ner irish bar nu. Det var rätt åt dom svinen. Som både hon och jag säger...man kan vara turist, komma hit och försöka leva ett med folket och inte utnyttja att man har pengar men beter man sig såhär och tror att man står över allt och alla så ska man bannemig få åka hem.  Och stackars tjejen är helt själv här. Men som tur är e ho´n en van thalandsresenär. hon har bott i thailand i flera år men aldrig på lanta förut.
När vi skulle bege oss från baren så lindade hon en slöja runt huvutet och satte på solbrillor i hopp om att inte bli igenkänd. Stackare! Men hon verkade stark och jag tror hon kommer klara sig bra.

bilder och sådana ting

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

många frågar mig om bilder.Har en hel del faktiskt. Jobbiga är att jag inte är så insatt i hur en pc fungerar och härmpå blogg.se måste man förminska storleken på bilderna för att kunna lägga upp dem. så tills jag löst den gåtan lägger jag upp mina bilder på resdagboken.se    sök på peripetin och ni skall finna :)
kram!

:D

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

:D

orkanvind och monsunregn

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Inatt vaknade jag av ett klirr. Trodde någon slog in rutan och försökte göra inbrott men i själva verket var det vinden som bröt tystnaden genom att svepa ner en tallrik och en kopp på kakelgolvet. Trots stängda dörrar och stängda fönster var vinden så pass stark att den orkade lyfta en del av min hyrda servis. Typiskt, nu måste jag säkert köpa nytt. Som sagt, paradisön bjuder på orkanstyrka och fuktigt monsunregn. En dag som denna är man glad att man spenderade några extra baht på boendet. hade jag sovit i en trähydda nu hade säkert taket blåst bort för längesedan hehe. Finns en hel del andra fördelar också, tex att jag har 40 kanaler med film att välja mellan och en vacker utsikt att njuta av. Kan sitta på verandan och blicka ut över delar av regnskogen, longbeach och vågornas skådespeleri. Förtillfället har dock strömmen gått men jag har gaslampor att tillgå så jag slipper vara mörkrädd. Lite nervös om det skulle börja åska dock, blixten har ju en förmåga att slå i bergen. Fast oddsen att den träffar just min bungalow är minimal. Får se det som en chans att ta vackra foton istället :D

Har precis kollat på bridget jones dagbok och pirates of the carribean. Intressant fenomen att thai-tv censurerar bilden varje gång någon röker en cigg, drar ett svärd eller dricker alkohol. menar, folk förstår ju ändå vad som händer.

Fick ett glädjebesked för ett par dagar sedan. För andra månaden i rad så har vagabond (resemagasinet) hört av sig till mig med frågan om dom får publicera min reseskildring. Sist var det en varning om D&D inn på khaosan road. Den här gången gäller det en lite mer alldaglig texst om vardagen i en träbungalow med toalett utan tak. Så håll ögonen öppna efter utgåvan som kommer i oktober!

Idag är det val på kohlanta. Det ska röstas om vem som ska bli det nya överhuvudet på ön. Frågade lite folk hur dom ställde sig till kandidaterna. Alla hade samma uppfattning om att det helt klart var bäst att rösta på nr 3 för om de gjorde det fick dom 500 baht var i gengäld. Stackare, man borde kanske banka in lite politik i deras vardag.


Nu kommer det utlovade inlägget om thailändsk mat.

Det hela började när bow öppnade en burk med konserverad frukt. Han sa - try it! Men jag hävdade bestämt att det var alldeles för mycket socker för min smak. Då säger han - no no no, not sugar, only fresh fruit. gets sweet from the fruit. Jag börjarde storgarva och läste innehållsförteckningen. 55% socker 20 % frukt och resterande 30% var lite mer av det diffusa slaget.  Bow hade tydligen inte en aning om detta då det på thai stod "helt naturlig vara utan tillsatser" på burken. Sen satte han igång och laga red curry med fisk och ris. Kan ni gissa vad som gick ner i den grytan. 1 deciliter salt, 1 dec socker och minst lika mycket fisksås och olja, blandat med en färdig-gjord red curry pasta som enligt innehållsförteckningen innehåller en hel del tillsatser!Frågade lite skeptiskt om det bara var hans mat som innehöll så mycket onyttigt? - NO NO, we do like this all the time. I learned from the chef from thaicat.Rätt så intressant att folk alltid påstår att thailändsk mat är hälsosam hehe.
Ett annat faktum är att dom aldrig ställer något i kylen.
Upp till tre dagar kan maten stå på spisen och värmas upp då och då för den som vill ta sig en smakbit. Och inte tala om riskokaren vars värme är på dygnet runt. Bakteriefreak som man är så skär det i mitt hjärta att se någon stoppa tre dagar gammal mat i munnen som dessutom är uppvärmd 4-5 ggr.
Jag håller mig till kylskåpskallt jag  :)


Såg förresten en grön orm (ska tydligen vara livsfarlig) hänga i en stolpe på jungle pizza och tugga på en groda. knäppte en bild så får se om det går att ladda upp den när strömmen är tillbaka.

allt för denna gång, ursäkta de feta bokstäverna men datorn har fått fnatt.
Imorgon bjuds det på historien om engelskan som blev nerslagen. rymms inte i dagens inlägg. hasta la vista gott folk!

Klapa Klum Bar

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

De flesta vet vid det här laget att longbeachs (antagligen) bästa chillout-bar tvingats stänga ner. Gick ner till sranden igår. Den är jämnad med marken. Det enda som fanns där var en plan yta bestående av sand och en traktor som fortfarande försökte sopa igen alla spår av det som en gång varit... Sorgligt. Cederik (ägaren) till klapa berättade att han inte ens tagit mod till sig att kolla hur det ser ut där nu.
En lite tröst för dom har ju tidigare varit att dom fortfarande har sina bungalows att hyra ut och sin jungel-restaurang Idag komm yttrerligare ett nederlag, dom måste bort från den marken också. Ingen deadline...order var "så fort som möjligt" vilket nästan innebär imorgon. Så nu sitter dom och brainstormar om ny verksamhet. Lutar mot en liten landbit bakom pavillion. Trist att det ska vara såhär för dom men det enda man kan göra är ju att erbjuda sin hjälp, så det gjorde jag.

nu är det dags att slumra in till ljudet av mina hus-geckos. Söta dom e. Imorgon bjuder jag på ett inlägg om en nerslagen engelska, gröna ormar, thaifrukost och det egentliga innehållet i "sund thai-kost".

ra three sawat -god natt


Glömde inflika att många tagit mig för att vara thai de senaste dagarna. Förstår inte riktigt hur då jag är en riktig blekfis för tillfället och blå ögon. Men kanske är det just den bleka hyn ( turister brukar ju pressa som f*n) och mörk hårfärg som gör det. Till och med cederick fick för sig att det var en thai-girl som kom åkandes på bows flakmoppe hehe.  I övrigt får jag komplimanger varje dag för min ljusa hy. Känns bra å veta att man inte behöver svettas på stranden, på med sunblock - aco spf 50 !!

Äntligen fått internet och lägenhet

Kategori: Allt om Thailand/koh Lanta

Hallå ja. Efter mycket om och men så har jag fixat det här med anslutningen.

Det var en lång resa hit och en del speciella händelser inträffade, vilket är helt norgmalt när det gäller mig.
Landar på kastrup efter 1 timme och 20 minuter med tåg. Allteles för tidig som vanligt. Checkar in väskan och tar mig igenom säkerhetskontrollen utan några som helst problems. Är van resenär nu så alla vätskor var väl förberedda i 1-liters påsar och laptopen redan upplockad (vill ju inte orsaka korvsstoppning i kontrollkön).
Lullar runt på flygplatsen en stund, har två timmar på mig att fönstershoppa och analysera planets vingbredd. Såg bra ut denna gång, två motorer på varje vinge, tryggt! Plötsligt får jag en flashback. La jag inte min astmamedicin i min filmkameraväska som jag plockade ut ur handbagaget för att den tog för mycket plats? Jo men visst gjorde jag det. Ett stort dilemma! Astmamedicinen ligger i den stora resväskan som redan är incheckad. Inser ju snabbt att jag måste lösa detta på något vis. I min ensamhet satt jag mig ner för att komma på en smart lösning. kanske finns det apotek på flygplatsen, nej. Kanske flygpersonalen har en extra uppsättning? nej. Jag måste ha väskan! Rusar till närmsta informationsdisk och förklarar läget. Dom gör ett par snabba samtal och ger sedan mig instruktioner om att väskan kommer hamna på band tre. Alltså i terminalen där ankommande resenärer anländer. Så helt plötsligt befinner jag mig på helt fel del av flygplatsen, utanför alla säkerhetsspärrar och väskan är påväg tillbaka haha. Tur att jag var i god tid denna gång för jag fick hämta ut väskan, plocka på mig mediciner, checka in den igen och gå igenom alla kontroller en gång till. Men det löste sig. Helt fantastiskt. Och så här i efterhand är jag faktiskt lite stolt över att jag lyckades hålla huvudet kallt och lösa det hela. Allt går ju om man försöker tillräckligt hårt.  Stort tack till personalen på kastrup med! TACK.

Landade i BKK och tog direkt anslutande flight till krabi. Inga som helst problem med att få två månaders uppehåll trots att jag redan varit här  5 månader i år. Ett par minuter och jag var officiellt på thailändsk mark. Väl i Krabi öste regnet ner som den värsta flodvåg. Tog taxi till första färjan mot lanta noi. Steg ombord för att åka över och bli upphämtad av bow. Jag hade sagt till honom att han MÅSTE ha bil för jag hade stor väska och regnet vräkte ner. Men vad kom han körandes med...moppe med sidovagn utan tak. Blev rätt så blöt resa till alnta yai haha. Åtminstonde hade han med plast att ha över väskan så det var jag honom evigt tacksam för!
Tog de två första nätterna på lanta island resort. 500 baht/natt och swimmingpool. Perfekt tyckte jag, värt att betala lite extra för lyxen av tillgång till pool. Tror ni jag använde den? Nehej. Man blir så fruktansvärt lat här. Så fort du sätter din fot på lanta blir alla dina prioriteringar rubbade och allt handlar om att "det gör vi imorgon". Men det är skönt, semester på riktigt.
Idag har vi kört runt på lanta och letat efter lägenhet med kök. Verkar inte som om det är någon standard som tha brukar ha för det vqar inte lätt att hitta. Efter mycket sökande fann vi tre olika. en för 20 000 baht - bara att glömma. En för 10 000 baht men köket skulle bli klart om tre dagar, det lovade dom. Jaja tänkte jag och sneglade in i det lilla betonghålet där det tänkata köket ska byggas. Mitt sunda förnuft sa mig att minst två veckor skulle det ta så det gick fett bort. Då drog jag mig till minnes en resort som heter lanta freedome estate. bungalows 25 meter över havsytan och utsikt över longbeach. 13000 baht. Så bestämde mig för att hyra här en månad. Helt underbart här. Skön dubbelsäng, typ 40 tv-kanaler, ac, två takfläktar, varmvatten för den som behöver(inte jag), stor kyl, två gasplattor, riskokare, mixer till fruitshakes, kaffekokare, gratis dricksvatten, fritt internet. aah kan rabbla upp en massa men orkar inte. Imorgon ska jag fota lite när det är just ute så¨ni kan få se min fina utsikt!

Nu ska jag gå och mixa mig en watermelonshake och njuta av den tropiska kvällsbrisen uppe på mitt berg.

Hoppas allt är bra med er där hemma. Stor kram!